38591
Książka
W koszyku
Półki supermarketów uginają się pod ciężarem ogromnych ilości produktów pochodzących ze wszystkich stron świata. Rzadko zastanawiamy się jaką drogę te towary przebyły, kto i jakim kosztem je wyprodukował. Rzadko też uświadamiamy sobie fakt, że mając na wyciągnięcie ręki tak wiele żywności, jesteśmy uprzywilejowani względem miliarda ludzi, których na co dzień dotyka głód lub niedożywienie.W krajach rozwiniętych szybko rośnie odsetek otyłych, w krajach rozwijających się liczba głodnych i niedożywionych maleje bardzo powoli. Na międzynarodowym rynku dominują ogromne korporacje produkujące żywność na skalę przemysłową. Rosnące zapotrzebowanie na żywność, w tym także na mięso, powoduje, że rabunkowo eksploatuje się zasoby naturalne. Tymczasem drobni rolnicy w różnych częściach świata, nie będąc w stanie konkurować z tanią, masowo produkowaną żywnością, migrują do miast i zasilają dzielnice biedy.Globalny system żywnościowy charakteryzuje się ogromnymi nierównościami. Negatywne zjawiska w światowej gospodarce żywnościowej nie są jednak nieuchronne. Istnieją realne alternatywy, które należy pilnie wdrożyć.Tony Weis podpowiada jaką drogę trzeba podjąć, aby budować światową gospodarkę w oparciu o sprawiedliwość, odpowiedzialność wobec środowiska naturalnego i poszanowanie praw człowieka. Jego książka pozwala zobaczyć zróżnicowane konteksty lokalne w szerszych ramach i w ostatecznym rozrachunku pobudza do działania.
Status dostępności:
Wypożyczalnia Olesno
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. oryg.: Global food economy : the battle for the future of farming, 2007.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 188-203.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej